tisdag 8 januari 2013

Ungar och kungar

Denna text hittade jag idag på aftonbladet.se. Intressant läsning! Jag förstår inte hur barnuppfostran på sina håll alltid skall gå till ytterligehter. Jag säger inte att det är lätt att orka vara förälder och mamma alla gånger, men vart har vårt sund bondförnuft försvunnit? Jag säger absolut inte att jag alla dagar orkar vara en bra mamma och är inte det heller då jag hör min son säga saker som; "Mamma, far vi och skida eller far vi till södern på vintersemester?" "Mamma, visst kan vi köpa....?" och listan kan göras hur lång som helst. Visst ungarna ÄR bortskämda idag. (Det har btw jag också varit). Men jag tror att betydelsen att vara bortskämd har ändrat. Förr betydde det att vi hade tid att vara tillsammans med mamma, pappa och mina syskon på riktigt. Nu kompenseras DETTA "tidsbortskämda" med prylar, prylar och prylar! Det Är inte lätt att vara heltidsjobbande mamma (för att ha råd att göra alla dessa efterlängtade resor), ha ett hus som skall se ut som en inredningstidning, barn som uppför sig väl, är välklädda, att dessutom försöka hinna med sig själv, träna äta rätt bla bla bla...listan kunde göras lika lång på var jag borde som min 5åriga son behöver från butiken! Ok, jag behöver inte ställa upp på allt detta - men hur lätt är det inte att falla in i allt som borde göras, borde ha och borde upplevas!


Så härmed avsäger jag mig att vara populär, ha ett hus som ser ut som en inredningstidning och skall börja återanvända mera!! ;)

Läs och begrunda!

Sluta behandla era ungar som kungar

Psykolog: Bortskämda barn blir ofta olyckliga som vuxna

Det är lätt att bli engagerad och upprörd över barn som far illa.­ Det senaste året har debatten mest handlat om barn som växer­ upp i barnfattigdom. Ett annat och växande problem som vi sällan pratar om är alla bortskämda barn. I mitt arbete som psykolog har jag mött många och de tycks bli fler och fler. Bortskämda barn far också illa och riskerar att som vuxna inte få ett bra liv.
Vår uppgift som föräldrar är att tillfredsställa våra barns behov av tid, kärlek, gränser, normer och värderingar och att förbereda­ dem för vuxenlivet. Barn kan ­aldrig få för mycket kärlek. Vi ska givetvis också respektera barns rättigheter och inte hämma och kränka våra barn. Men om vi alltid ställer upp på deras önskningar, låter dem få all uppmärksamhet och inte sätter tydliga gränser tar vi inte vårt föräldraansvar.
Barn som får allt de vill ha utan­ att anstränga sig kan få svårt att som vuxna förverkliga sina drömmar och mål i livet. Barn som behandlas som kungar kan få samarbetssvårigheter. De är inte heller alltid så lätta att leva­ med i ett äktenskap. Barn som får allt serverat kan få svårt att glädja sig åt allt livet ger.
Barn som behandlas som om deras­ behov är viktigare än alla­ andras blir ofta egocentriska.­ Föräldrar som till varje pris ­försöker undvika att barnen blir ledsna kan få barn som har svårt att hantera kriser och motgångar senare­ i livet.
Bortskämda barn behandlar många gånger föräldrar, lärare,­ förskollärare och andra som betjänter.
Varför ska de städa­ sitt rum? Föräldrarna kan ju få rut-avdrag om någon annan gör det. Barn som inte behöver hjälpa till ­hemma lär sig inte att de har skyldigheter mot familj, vänner och samhälle.
Bortskämda barn har många gånger en skicklig försvarsadvokat i sina föräldrar. Det är kamraternas eller lärarnas fel när det uppstår en konflikt. Som vuxna­ kan de få dålig självkänsla och svårt att hantera konflikter.
Det har aldrig varit så lätt att skämma bort sina barn som i dag. Vi har råd att göra det. Vi själva köper det vi vill ha. Varför­ ska inte barnen då få allt de pekar­ på? Många barnrum ser ut som en leksaksavdelning på ett större varuhus.
Många föräldrar har dåligt ­samvete för att de arbetar för mycket. För att döva vårt samvete ger vi barnen en ny iphone i stället­ för det de behöver, men som kräver lite mer av oss – vår tid. Många orkar inte heller ­efter en lång ­arbetsdag ta konflikter. En del föräldrar är kompisar med sina­ barn. De leker, underhåller och ser till att barnen aldrig behöver ha det långsamt och tråkigt.
För några generationer sedan var barn måna om att uppträda så att de blev omtyckta av sina föräldrar.­ I dag är i stället många av oss ­föräldrar ängsligt och överdrivet måna om att alltid vara ­älskade och omtyckta av våra barn. Vi styrs mer av våra behov än vad som är bäst för barnen. Det ingår i jobbet som förälder inte bara att villkorslöst älska sina barn utan också att stå ut med att inte alltid vara populär och omtyckt.
I debatten om föräldraskap, barns uppväxtvillkor och barns rättigheter behöver vi också­ framhålla riskerna med att skämma bort barn. Bortskämda­ barn blir många gånger inte­ ­lyckliga, ansvarstagande och ­socialt kompetenta vuxna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar